CNC و کاربردهای آن چیست؟ این سوال برای بسیاری از افردا ایجاد شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا سوالات خود را رفع کنید.
بیشتر بخوانید: انواع روشهای برشکاری فلزات
CNC امکان تولید طیف بزرگی از سازهها را ایجاد میکند. در گذشته انسان تمام سازهها را به صورت دستی یا با ابزارهای محدودی که در اختیار داشت میساختند. بنابراین پیاده سازی بسیاری از نظریاتی که در ذهن بشر بود امکانناپذیر به نظر میرسید. با گذشت زمان و وقوع انقلاب صنعتی و به دنبال آن ورود ماشینهای پیشرفته به بازار صنایع مختلف نظیر ساختمانسازی، کشاورزی، الکترونیک، خودروسازی و… زمینه تحقق بسیاری از نظریات گذشته فراهم آمد. با تحقق این نظریات طیف گستردهای از محصولات خلاقانه به بازار وارد شدند.
CNCها یکی از دستگاههایی بود که در قرن بیستم پا به عرصه صنایع گذاشت و تحولی بزرگ را ایجاد کرد. CNC مخفف کلمه Computer numerical control به معنی کنترل عددی رایانهای میباشد. این دستگاههای برش، مانند رباتهایی هستند که کاملا به صورت اتومات عمل کرده و نیازی به نیروی انسانی ماهر را از میان میبرند. CNCها در ابعاد مختلف و با توجه به کارایی مورد نظر طیف گستردهای از دستگاهها را شامل میشود. به دلیل داشتن سرعت و دقت بالا برای برش مواد گران قیمت بسیار مناسب میباشند. بنابراین آگاهی از اینکه CNC چیست و چه کاربردهایی دارد از اهمیت بالایی برخوردار است.
تفاوت این دستگاهها با دستگاههای برش لیزری در میزان استهلاک و نوع ابزار برش دهنده در آنها است، در دستگاه برش لیزری لیزر و در CNCها مته ابزار برش میباشد.
بیشتر بخوانید: تفاوت برش لیزری و برش CNC
در دستگاههای CNC تعدادی کد و دستور توسط طراح برای برش و انجام کار در اختیار نرم افزار قرار میگیرد و دستگاههای CNC با خواندن دستورات، طرح مورد نظر را بر روی چوب، شیشه، پلاستیک ، فلزات و… پیاده سازی میکنند. نرم افزارهای مورد استفاده برای برشCNCها شامل CAD و CAM میباشد.
انواع دستگاههای CNC
به طور کلی انواع دستگاههای CNC و کاربردهای آن در ادامه توضیح داده خواهد شد. این دستگاهها به 5 دسته تقسیم میشوند:
دستگاه تراشکاری CNC:
این نوع از دستگاه CNC مثل مدل های قدیمی برش دستی بر دو محور (X , Y) کار میکند و امکان افزایش تعداد محورها برای طرحهای پیچیدهتر را دارا میباشد. در این نوع از CNC ها امکان چرخاندن قطعه برای ایجاد طرح مورد نظر بوسیله ابزار را فراهم میکند، لازم به ذکر است که در این دستگاهها ابزار ثابت است و قطعه برای ایجاد طرح مورد نظر میچرخد.
دستگاه فرز CNC:
این نوع از CNCها طیف گستردهای را شامل میشوند و برای سوراخکاری، برش، تراشکاری و… مورد استفاده قرار میگیرند. در این دستگاه سه محور برش (X,Y,Z) وجود دارد. برخلاف ماشینهای تراشکاری CNC در این دسته از CNCها قطعه قابت است و دستگاه با توجه به برنامه نوشته شده در جهات مختلف حرکت کرده و طرح مورد نظر را ایجاد میکند.
دستگاههای برش لیزر CNC:
این نوع از CNC ها برای انجام حکاکی، پرداخت، ذوب و برش لیزر بر روی انواع مختلفی از مواد اولیه نظیر چوب، سنگ، فلز و… به کار میرود.این دستگاهها شامل یک روتور نوک تیز به همراه پرتوی لیزری بسیار قوی و متمرکز است که امکان حرکت در جهات مختلف را دارد. بنابراین به دلیل دقت بالای برش برای برش قطعات بسیار ظریف نظیر قطعات کاربردی در صنعت تجهیزات پژشکی، رایانهای و… مورد استفاده قرار میگیرد. در نوع از CNCها این امکان نیز وجود دارد که پس از پایان تراشکاری جزء خاص به قطعه نهایی اضافه شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با لیزر و کاربردهای آن
دستگاههای تخلیه الکتریکی CNC:
در این نوع از دستگاهها از جرقههای الکتریکی با فرکانس بالا و سرعت بسیار زیاد اما کنترل شده برای براده برداری از سطح مورد نظر استفاده میشود. در یک شکاف کوچک بین قطعه کار و الکترود، تخلیه رخ میدهد که مواد را از طریق ذوب شدن یا بخار دادن از بین میبرد.
دستگاههای برش پلاسمای CNC:
این نوع از دستگاههای CNC برای برش از جت یون های گاز که از یک اوریفیس بسیار نازک با سرعت زیاد پرتاب می شوند و تحت کنترل رایانه هستند استفاده میکند. در محل برخورد گرمای زیادی تولید میشود که علت آن برخورد یونها با سطح قطعه مورد نظر است.این گرمای زیاد در نهایت منجر به ذوب شدن قطعه در محل تماس میشود. این نوع از CNCها مخصوص استفاده برای اجسام رسانا نظیر فلزات است.
با توجه به وجود رقابت گسترده در صنایع مختلف در بازار رقابتی آگاهی از اینکه دستگاههای CNC و کاربردهای آن بسیار با اهمیت است. این آگاهی میتواند به صنایع در ایجاد و حفظ جایگاه رقابتی در بازار، کمک شایان توجهی راداشته باشد.
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.