در این مقاله میخواهیم درباره کاربرد فولاد در صنایع مختلف توضیح دهیم. فولاد در بیشتر صنایع از جمله صنعت ماشین سازی، کشتی سازی و… استفاده میشود. اکثر صنایع در حال حاضر وابسته به فولاد و آلیاژها هستند و از صنایع بزرگ تا کوچک از فولاد و یا آلیاژهای آن در تولیدات خود استفاده میکنند. صنایعی مانند کشتی سازی، خودروسازی و پتروشیمی و … که فعالیت آنها با استفاده از فولاد است. پس با ما همراه باشید تا با کاربرد فولاد در صنایع مختلف آشنا شوید.
اسم برخی از فولادها:
1. ورق ST37
2. ورق ST52
3. فولاد MO40
4. فولاد CK45
بیشتر بخوانید: فولاد و انواع آن
کاربرد فولاد در صنایع مختلف
آهن به دلیل اینکه مقرون به صرفه است و استحکام و دوام بالا دارد و توانسته در این حد در زندگی و امور صنعتی ما وجود داشته باشد. در ذیل کاربرد انواع فولاد و الیاژ آن را در صنایع مختلف شرح دادهایم.
کاربرد فولاد در خودروسازی:
خودروسازی جز یکی از بزرگترین صنعت دنیا شناخته میشود. اکثر تولیدات در این صنعت با فولادهای آلیاژی تولید میشود. از فولاد ضد زنگ آلیاژی 304 برای ساخت مقاطعی همچون سیم، لوله، فویل و تسمه در این صنعت استفاده میشود. از فولاد آلیاژی 1045 برای ساخت اکسل خودرو و از لولههای فولادی بدون درز برای ساخت اگزوز، لوله محور برای شاسی و … استفاده میشود. همچنین در صنعت خودروسازی از انواع الیاژ فولاد برای ساخت شاسی، سیلندر، منی فولد، بدنه خودرو و … استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: لیزر در صنعت خودروسازی
صنعت ساختمان:
یکی از صنایع مهم، ساختمان سازی است و معمولا در ساختمان سازی از آهن استفاده میشود و در پروژههای مهم و بزرگ از فولادهایی با سطح آلیاژ پایین برای استحکام بیشتر استفاده میشود. CK45 جز یکی از فولادهایی است که قیمت و ویژگی آن، باعث خواهان زیادی در این صنعت شده است. این مدل فولاد علاوه بر داشتن مقاومت بالا و قابلیت جوشکاری در مقابل خوردگی مقاومت زیادی دارد.
بیشتر بخوانید: شکلدهی فلزات در صنایع
کاربرد فولاد در صنعت پزشکی:
در صنعت پزشکی فولاد ضد زنگ، تیتانیوم و حتی فلز مس اغلب استفاده میشود. فولادهای ضد زنگ جز محبوبترین فلزها هستند و سطح بالایی از مقاومت در برابر خوردگی و مقاومت در برابر زنگزدگی دارند. از فولادهای ضد زنگ در بیمارستانها، کلینیکها و اورژانس و… استفاده میکنند. در تختهای بیمارستان، صندلی چرخدار و تجهیزات جراحی و… از فولاد استفاده میشود.
در ایمپلنتهای ارتوپدی هم از آلیاژهایی که با دوام هستند و از مقاومت بالایی برخوردارند استفاده میکنند در ساخت دریچههای قلب مصنوعی از فولاد یا آلیاژهای آن استفاده میشود.
چند مورد از مزایای استفاده از فولاد در پزشکی :
- قابلیت بازیافت بودن
- ماهیت ضد باکتری
- کاهش خطر عفونت
- غیر خورنده بودن
در موارد بالا کاربرد فولاد در صنعت پزشکی صحبت شد. به طور خلاصه، گفته شد که فولاد نقش مهمی در محیطهای بهداشتی و صنعت پزشکی ایفا میکند. فولادها یکی از ویژگی آنها قابل بازیافت بودنشان است، خطر هر نوع عفونت و باکتری را کاهش میدهند و حتی ماهیت ضد باکتری دارند، و جز یک گزینه عالی در صنعت پزشکی بکار میروند. به دلیل دوام بالا و عدم هزینههای نگهداری، فولاد ضد زنگ برای استفاده بهداشتی، بهترین انتخاب است. اکثر گریدهای فولاد ضد زنگ، معمولا 15 الی 25 سال دوام دارند. بنابراین، به حداقل هزینه نگهداری نیاز دارند و هم برای محیط زیست وهم از نظر اقتصادی و جامعه مفید هستند.
بیشتر بخوانید: نکات ایمنی کار با دستگاه برش لیزر
فولاد مورد استفاده در کشتی سازی:
با بزرگتر شدن کشتی ها با گذشت زمان، تقاضا برای مواد قویتر نیز افزایش پیدا کرده است. استفاده از فولاد منجر به توسعه کشتی سازی شد تا در برابر دریاها و شرایط آب و هوایی مقاومت کند و در عین حال به اندازه کافی بادوام است. فولاد کشتی سازی نیز طبق استانداردهای دریانوردی ساخته می شود.
این به معنی است که باید ضخامتی مناسب برای هر بخش از کشتی را داشته باشد و در عین حال قدرت مقاومت در برابر شرایط و جریان های قوی آب را نیز داشته باشد. فولاد کشتی سازی دوام بسیار بالایی باید داشته باشد و بسیار انعطاف پذیر باشد که کشتی سازان بتوانند انواع مختلفی از منحنی ها و زوایای ایجاد کنند.
فولاد ماشین کاری:
برای تراشکاری بسیار مناسب بوده است و در اکثر مواقع در ساخت پیچ و مهره استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: ساخت قطعات
در این مقاله سعی شد تا کاربرد فولاد در صنایع مختلف را برای شما کاربران گرامی شرح دهیم. شما نیز تجربه خود از استفاده از فولاد در صنایع مختلف را برای ما قرار دهید.