اگر شما هم جزو فعالان عرصه صنعت هستید و از برش لیزر استفاده میکنید، آگاهی از مزایا و معایب برش لیزری میتواند به شما کمک کند. برش لیزری یک از کاربردیترین و منعطفترین روشهای برشدهی فلزات و غیر فلزات است. این روش از زمان ظهور تا به حال پیشرفتهای چشمگیری را داشته و طیف صنایعی که در آن کاربرد دارد روز به روز گستردهتر میشود. تکنولوژی لیزر نیز مانند سایر انواع تکنولوژی در کنار مزایایی که دارد شامل معایبی نیز میشود. در ادامه به برسی برخی از مزایا و معایب برش لیزری خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: تفاوت برش لیزری و برش CNC
مزایای برش لیزری:
-
برش لیزری نیازی به تماس با سطح ندارد.
یکی از مهمترین مزیتهای برش لیزر این است که نیازی به تماس با سطح مورد برش ندارد. لیزر به جای تماس با سطح از طریق اعمال حرارت و ذوب یا تبخیر کردن سطح، طرح مورد نظر را برش میزند. این امر با جلوگیری از بروز اصطحکاک بین سطح و دستگاه مانع آسیب به قطعات دستگاه شده و در نهایت منجر به کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری میشود. همچنین به دلیل عدم تماس دستگاه با سطح برش میزان آلودگی صوتی به حداقل کاهش میابد.
-
برش لیزری دارای سرعت و دقت بالایی است.
مزیت دیگر برش لیزر سرعت و دقت بالای آن است. دقت بالای برش لیزری زمینه لازم برای تولید قطعات با کیفیت بالا را ایجاد میکند. نازک بودن اشعه مورد استفاده در لیزر باعث میشود قطعات با کیفیت و ظرافت بالایی برش بخورند. سرعت بالای آن هم امکان برش یا حکاکی دقیق طرح های پیچیده را تسهیل میکند. همچنین این دقت و سرعت بالا امکان تولید قطعات کاملا یکسان (کپی) را برای صنایع فراهم میکند. بنابراین میتوان قطعات بزرگ و کوچک را با حداکثر کیفیت و در مقیاس بزرگی تولید کرد.
بیشتر بخوانید: انواع برش لیزر
-
برش لیزر خودکار است.
برای برش بوسیله دستگاه لیزر نیازی به افراد متخصص و بسیار کارآزموده نیست. درست است که وجود یک اپراتور خبره میتواند به تولید محصولات با کیفیتتر کمک کند اما عملکرد دستگاه ثابت است و بدون یک اپراتور خبره هم محصول نهایی کیفیت قابل قبولی را ارائه میکند.
-
برش لیزر در طیف وسیعی از صنایع کاربرد دارد.
این تکنولوژی با توجه به دقت و سرعت بالا و امکان استفاده در صنایع مختلف محبوبیت چشمگیری دارد. قابلیت استفاده از آن برای صنایع مختلف نظیر چوب و دکوراسیون داخلی، پزشکی، کامپیوتر، هوافضا، خودروسازی و….امکان تولید محصولات و قطعات با کیفیت بالا را فراهم میکند.
بیشتر بخوانید: لیزر در صنعت خودروسازی
-
برش ضایعات کمتری را تولید میکند.
لیزر به دلیل دقت بالایی که دارد و طرحهایی که بوسیله سیستمهای کامپیوتری طراحی میشوند، میزان ضایعات را به حداقل ممکن کاهش میدهد.
-
برش لیزری کم مصرف است.
امروزه با توجه به افزایش میزان رقابت در صنایع مختلف، کاهش هزینهها برای صنایع بسیار مهم است. دستگاههای برش لیزری یکی از کم مصرفترین دستگاهها برای برش در صنایع هستند.
مزایای برش لیزر در بالا توضیح داده شد. همانطور که مشخص است برش لیزر به دلیل مصرف کم انرژی، ضایعات کم، دقت و سرعت بالا و کاربرد گسترده در کنار ایمنی بالا یکی از بهترین روش ها برای برش انواع متریالها است.
بیشتر بخوانید: کاربردهای لیزر
معایب برش لیزر:
استفاده از لیزر برای برش نیز مثل سایر روشهای برش در صنایع معایبی دارد. اما میتوان گفت این معایب به نسبت سایر روشها کمتر است.
-
هزینه خرید نسبتا بالا دارند.
یکی از مهمترین ایرادات این دستگاهها هزینه خرید بالای آنها است. این هزینه برای صنایع کوچک مقرون به صرفه نیست و این صنایع را نیازمند سرمایه گذاریهای کلان میکند. اما این هزینه برای صنایع بزرگ که امکان تولید انبوه را دارند کاملا مقرون به صرفه است.
-
تکنولوژی برش لیزر برای تمام کشورها در دسترس نیست.
این تکنولوژی برای بسیاری از کشورها در دسترس نیست و آنها امکان تولید این تجهیزات را ندارند. این امر باعث میشود که برای استفاده و در صورت لزوم تعمیرات آن هیچ تکنسین کارآزمودهای نباشد و اطلاعات افراد محدود به نحوه کارکرد دستگاه طبق بروشور و آموزشهای همراه آن شود. در صورت خرابی ممکن است تعمیر آن مدت زمان زیادی را نیاز داشته باشد و بنگاه اقتصادی مجبور به تعطیلی یا کاهش میزان تولید در برخی بخشها و در مواردی تعطیلی کامل شود.
بیشتر بخوانید: برش لیزری چگونه کار میکند
همانطور که در بالا مزایا و معایب برش لیزر گفته شده است، استفاده یا عدم استفاده از برش لیزر با توجه به نوع فعالیت یک بنگاه اقتصادی تعیین میشود. بنابراین آگاهی از میزان بودجه و نوع فعالیت برای تصمیم گیری صحیح ضروری به نظر میرسد.
امیدواریم از خواندن این متن رضایت داشته باشید.
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.