لیزر در صنعت خودروسازی چه کاربردی دارد؟ این سوال بسیاری از کاربران مجموعه صنایع فلزی مدرن است. در این مقاله میخواهیم نقش لیزر در صنایع مربوط به خودروسازی را شرح دهیم. پس با ما همراه باشید.
در گذشته در مقاله آشنایی با لیزر و کاربردهای آن در مورد این فناوری توضیحات لازم را ارائه کردهایم. همچنین کاربرد لیزر را نیز شرح دادهایم.
صنعت خودروسازی یکی از صنایع بزرگ فعال در جهان است. این صنعت متشکل از تعداد زیادی قطعات ریز و درشت از جنس فلز، چوب، شیشه و پارچه است که به کمک فناوری لیزر تهیه میشود. استفاده از لیزر به ایجاد قطعات متوازن و منطبق، کاهش ضایعات، افزایش ایمنی در زمان تولید و کاهش انرژی مصرفی کمک شایانی کرده است. این تکنولوژی زمانی گسترش یافت که طرحهای جدید به بازر عرضه شد.
بیشتر بخوانید: آشنایی با لیزر و کاربردهای آن
لیزر در صنعت خودروسازی برای اولین بار در سال 1985 توسط شرکت BMW استفاده شده است. BMW از لیزر برای جوش دادن سقف اتومبیلهای روباز سری 3 استفاده کرده بود. امروزه تمامی شرکتهای خودرو سازی از انواع لیزرها برای برش و جوش قطعات استفاده میکنند.
انواع لیزر مورد استفاده در خودروسازی
استفاده از لیزر در صنعت خودروسازی مقرون به صرفه اما فرآیندی پیچیده است. با توجه به پیچیدگی فرآیند تولید قطعات از چهار نوع لیزر در صنعت خودروسازی استفاده میشود:
-
دستگاه لیزر دو و سه محوره:
اولین نوع از لیزر در صنعت خودروسازی، لیزر دو و سه محوره میباشد. دستگاه لیزر سه محوره، حول محور X و YوZ کار میکند. در این دستگاهها قطعه ثابت است و دستگاه حول سه محور فوق حرکت میکند. این دستگاهها برای برش قسمتهای سادهتر نظیر بدنه خودرو و قسمتهایی که نیازی به خمکاری ندارد استفاده میشود. از دستگاههای برش دو و سه محوره به دلیل محدودیت در حرکت برای برش قطعات پیچیده و سه بعدی نمیتوان استفاده کرد.
-
دستگاه لیزر چهار محوره:
این دستگاهها حول محور X و Y و Z کار میکند اما حول محور X نیز دوران میکند. نام دیگر محور X محور A میباشد. این نوع از دستگاهها به دلیل داشتن یک محور اضافی برای برش های پیچیده تر نظیر استوانه مناسب هستند. نتایج بدست آمده از این دستگاه ها به دلیل پردازش کامپیوتری بسیار دقیق است.
-
دستگاه لیزر پنج محوره:
این دستگاهها حول محور X و Y و Z کار میکند و حول محور CوA گردش میکنند. دستگاه های لیزر پنج محوره به دلیل گسترده بودن دامنه حرکتی امکان تولید قطعات پیچیدهی خودرو نظیر سیلندرها را ایجاد میکنند. این دستگاهها همزمان با سرعت بالای تولید قطعه، کیفیت بالایی نیز به نسبت مدل دو، سه و چهار محوره ارائه میکند. اما لازم به ذکر است که قیمت این دستگاه ها به دلیل ایجاد کارایی بیشتر گران قیمتتر میباشند.
-
دستگاههای لیزر چند کاره:
این دستگاهها امکان برش انواع قطعات بدون نیاز به جابه جایی را ایجاد میکند و مناسب برای کارگاههای کوچکتر است.
بیشتر بخوانید: مزایا و معایب برش لیزری
به طور کلی استفاده از برش لیزر جهش عظیمی در صنعت خودروسازی ایجاد کرده است. این تغییرات برای مصرف کننده و تولید کننده منافعی نظیر کاهش هزینهها و عدم محدودیت برای تامین قطعات و خدمات پس از فروش بهینه را به همراه داشته است. امروزه شرکتهای خودروساز رقیب نظیر تویوتا و فولکس واگن با تغییر روشهای مهندسی و استفاده از تکنولوژی لیزر در جهت یکپارچه سازی قطعات گام برمیدارند. یکپارچهسازی قطعات منجر به صرفه جویی در زمان و هزینه میشود. با نگاهی به روند ظهور و گسترش فناوری لیزر میتوان آینده ای روشن را برای این تکنولوژی در صنایع مختلف پیش بینی کرد.
بیشتر بخوانید: برش لیزری چگونه کار میکند
امیدواریم از خواندن این مقاله رضایت داشته باشید.
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.