یکی از پیشرفتهترین و قدرتمندترین حوزههای تکنولوژی لیزر است ما در این متن راجب جوش لیزر و کاربرد آن در صنعت صحبت میکنیم. لیزر از اواسط قرن 20 آغاز شده است. دستگاه لیزر، نور را طی واکنش فیزیکی وارونگی جمعیت به سه ویژگی مونوکروماتیک، جهت مندی و همروسی شکل میدهد. در طی این شرایط چگالی انرژی نور افزایش پیدا میکند و در فرایندهای مختلف استفاده میشود. لیزر از سال 1967 به وجود آمده و برای جوشکاری و برش مورد استفاده قرار میگرفت، که در آن ذوب شدن فلز بدون ایجاد سوراخ انجام میشود.
جوشکاری با لیزر جز یکی از پیشرفته ترین اشکال جوشکاری است. لیزرهایی که در دستگاه جوشکاری مورد استفاده مورد استفاده قرار میگیرند لیزرهای گازی، لیزرهای حالت جامد و لیزرهای الیافی است. پرتو لیزر با استفاده از فیبر نوری به دستگاه جوش لیزر عرضه میشود. از کاربردهای آن، در صنایع مختلف از هوافضا تا ساخت کارهای ظریف مانند جواهرات میتوان نام برد.
بیشتر بخوانید: کاربردهای لیزر
انواع اتصالها:
1. دور پر کننده جوش
2. با تد جوش
3. جوش کاری لبه فلنج
4. استفاده از گاز فراوری در جوشکاری لیزر
5. جوشکاری همپوشانی
در جوشکاری لیزر چیزی که به چشم میخورد ثابت بودن نازل لیزر است که گازی را که تامین میکند معمولا کربندیاکسید است.
بدون مخزن گاز:
در یک جو طبیعی، جوشکاری لیزر بدون مخزن گاز پردازش میتواند اثر مطلوبی نداشته باشد. به دلیل اینکه غلظت نیتروژن در هوا بسیار زیاد است و زمانی که با فلز مذاب مخلوط میشود، باعث ایجاد حفره و یا سوراخ میشود و این عملکرد باعث خرابی جوش میشود. انتشار هیدروژن به داخل فلز باعث ایجاد ضعف اتصالات جوشکاری میشود.
بیشتر بخوانید: لیزر در صنعت خودروسازی
انواع جوشکاری لیزر:
1. جوشکاری سوراخ کلید
2. جوشکاری با انتقال حرارت
1. جوشکاری سوراخ کلید
در جوشکاری سوراخ کلید، پرتو لیزر را به گونهای گرم میکند که باعث بخار شدن سطح تماس میشود و داخل فلز فرو میرود که باعث بخار شدن سطح تماس میشود و داخل فلز فرو میرود و یک سوراخ تشکیل میشود که شرایطی مانند پلاسما رخ میدهد.
بیشتر بخوانید: جوشکاری ورق گالوانیزه
2. جوشکاری با انتقال گرما
جوشکاری با انتقال گرما، سطح فلزب الاتر از نقطه ذوب فلز گرم میشود اما موجب بخار شدن آن نمیشود. در جوشکاریهایی که به مقاومت بالا احتیاج ندارند مورد استفاده قرار میگیرد. از لیزری که توان آن کم است استفاده میشود. مزیت آن این است جوش آخر،بسیار روان و زیبا بوده است.
مزایا جوشکاری لیزر:
- در این فرآیند از الکترود استفاده نمیشود.
- در هدف گیری خاص است.
- یک نوع جوشکاری باکیفیت بالا انجام میشود.
- فرسودگی ابزار رخ نمیدهد.
معایب جوشکاری لیز:
- بازه تبدیل انرژی کم
- نیاز به تجربه و مهارت
- محدودیت در ضخامت ورق
کاربرد جوش لیزر:
- صنعت خودرو
- صنعت پزشکی
- صنعت الکترونیک
- جواهرسازی
- و …..
در آخر اگر بخواهیم خلاصه ای از جوش لیزر بیان کنیم:
جوش لیزر برای مواردی که به دقت بالا نیاز دارند مورد استفاده قرار میگیرد، به دلیل اینکه در آن از الکترود استفاده نمیشود و جوش لیزر باعث میشود یک جوش مقاوم و سبک بدست بیاوریم و نیاز به مهارت و تجربه دارد.