آگاهی از جوشکاری ورق گالوانیزه به عنوان یکی از متریالهای اولیه مورد استفاده برای تولید در صنایع هواپیما سازی، ساختمان سازی، خودروسازی و… برای فعالان در این حوزه لازم به نظر میرسد. گالوانیزه کردن یکی از روشهای جلوگیری از خوردگی ورقههای فولادی، است. برای این منظور ورقههای فولادی را با یک لایه از فلز روی میپوشانند و به محصول حاصله ورق گالوانیزه میگویند.
بیشتر بخوانید: جوشکاری آرگون
گالوانیزه کردن فولاد مزایای بسیاری دارد اما فلز روی به دلیل سبکی، شرایط ویژهای را برای جوشکاری ورقهای گالوانیزه ایجاد میکند. در صورت عدم اطلاع از روند صحیح جوشکاری این ورقهها امکان سوراخ شدن فولاد وجود دارد. جوشکاری صحیح این ورقهها به مهارت نیروی کار، کیفیت دستگاههای مورد استفاده، سرعت فرآیند جوشکاری و دمای مورد استفاده برای جوش بستگی دارد.
انواع روش جوشکاری گالوانیزه
برای کنترل دمای فولاد در زمان جوش میتوان از مس در زیر ورق فولادی استفاده کرد. استفاده از مس مانع پخش شدن حرارت در نقاط دیگر میشود. یکی دیگر از روشهای جلوگیری از پخش شدن حرارت بالا بردن سرعت فرآیند جوشکاری است. برای این منظور دقت به نوع دستگاه و الکترودهایی که برای جوش استفاده میشود ضروری است. نکته مورد اهمیت در جوشکاری ورق گالوانیزه انتخاب میزان جریان برق مورد استفاده است که باید براساس جنس الکترود مصرفی انتخاب شود. ضخامت این الکترودها معمولا در حدود 2.5 میلی متر است. معمولا استفاده از دستگاههای نیمه اتوماتیک میتواند کیفیت مطلوبی را ایجاد کنند.
روش دیگر اتصال ورق های گالوانیزه اتصالات غیر جوشی است. روش بهینه در اتصال ورق گالوایزه بسته به نوع استفاده میتواند متفاوت باشد. مثلا برای اتصال میلگردهای گالوانیزه بهتر است از اتصالات غیر جوشی استفاده شود اما برای تولید مخزنهای فولادی باید از جوشکاری استفاده نمود.
جوشکاری ورقهای گالوانیزه به دو روش انجام میشود:
-
جوشکاری CO2:
این روش جوشکاری نیمه اتوماتیک است و به صورت معمول از آن برای جوشکاری ورقهای نازک استفاده میشود. پوشش روی موجود بر سطح ورقهای گالوانیزه برای جوشکاری مانعی ایجاد نمیکند. در صورت 100% خالص بودن گاز CO2 مصرفی نیازی به گاز محافظ برای جوشکاری ورق گالوانیزه نیست. نفوذ جوش در ورق گالوانیزه کمتر از ورق های فولاد معمولی است بنابراین نقاط جوش پهنتری ایجاد میگردد.
بیشتر بخوانید: شکلدهی فلزات در صنایع
-
جوشکاری قوسی با الکترود روکش دار:
این روش متداولترین روش جوشکاری دستی است. شرایط جوشکاری در این روش مشابه با روش جوشکاری ورقهای فولادی معمولی است. تفاوت اصلی این دو نوع جوشکاری در حداکثر میزان نفوذ فلز جوش در فلز اولیه و پایه است. وجه تمایز دیگر میزان پاشش جوش ورقهای فولادی گالوانیزه است که بیشتر از فولاد بدون پوشش است. روش جوشکاری قوسی با الکترود روکشدار برای ورقهای با قطر 1.25 سانتی متر نتایج مطلوب تری را ایجاد میکند. حرارت ورودی و میزان سرعت در این روش نیز متغیر است. برخی از نکات برای بهبود این فرایند شامل:
- سنگ زنی قسمتهای لبه قبل از آغاز فرایند جوشکاری که منجر به کمتر شدن گازهای منتشر شده از پوشش روی سطح فلز میشود.
- طول قوس ها را کوتاه در نظر بگیرید. قوسهای کوتاه برای تمامی حالت ها توصیه میشود زیرا میزان کنترل بر روی نقطه مورد نظر برای جوش را افزایش میدهد. این کنترل بیشتر مانع از سوختگی حاشیهها یا بریدگی میشود.
- توجه کنید که الکترودها باید حرکت شلاقی داشته باشند و کندتر حرکت کنند.
به جز ورقهای گالوانیزه نوع دیگری از فولاد وجود دارد که ورق سیاه نامیده میشود. ورق سیاه یکی از انواع فولاد نورد گرم است که نوع معمولی آن برای ساختمان سازی و نوع صنعتی آن سد سازی استفاده میشود. تفاوت این ورقهها با انواع ورق های فولادی در دمای ساخته شدنشان است. ورق سیاه در کورهای با دمای زیاد تولید میشود و نسبت به ورق گالوانیزه نازکتر هستند. این فلزات کربن بالایی دارند و راحت شکل میپذیرند.
بیشتر بخوانید: شکلدهی فلزات در صنایع
نتیجه گیری
همانطور که بیان شده است تفاوتهای جوشکاری ورق گالوانیزه و ورقهای فلزی معمولی در ضخامت و نوع بخارات سمی منتشر شده است. رعایت نکات ایمنی نظیر استفاده از دستکش، عینک، لباس نسوز و…. برای حفظ سلامت کارگران و انجام اصولی و صحیح این فرآیند ضروری است.
امیدواریم از خواندن این مقاله مجموعه مدرن متال رضایت داشته باشید.
در ادامه نظرات خود را درباره مقاله جوشکاری ورق گالوانیزه برای ما قرار دهید.