امروزه کاربرد فلزات با توجه به امکان تغییر شکل گسترده و برشدهی در اشکال متنوع در طیف وسیعی از صنایع گسترش یافته است. بنابراین آگاهی از انواع روشهای برشکاری فلزات برای انتخاب بهترین روش به ما کمک شایان توجهی میکند.
بیشتر بخوانید: روشهای خمکاری قطعات فلزی
انواع روشهای برشکاری فلزات
به طور کلی روشهای برشکاری فلزات به دو دسته کلی تقسیم میشود:
1. برشکاری سرد:
برشکاری بدون افزایش دمای فلزات با استفاده از روشهایی نظیره قیچی کردن، گیوتین، واترجت و … . این روش مزایایی نظیر حفظ خواص فلز، انعطاف برشکاری به لحاظ شکل و طول، ضایعات کم، سرعت برشکاری بالا، عدم تولید آلایندههای سمی را در کنار معایبی نظیر هزینه مواد مصرفی بالا و محدودیت مکانی ابزار برشکاری را دارا میباشد.
دسته اول از انواع روشهای برشکاری فلزات برشکاری سرد است که شامل موارد زیر میباشد:
قیچی کاری:
یکی از انواع روشهای کم کاربرد برش فلزات با دقت پایین که بوسیله یک تیغه انجام میشود.این روش برش نسبتا تمیزی را ایجاد میکند اما برای برش ورقه های بزرگ فلزی مناسب نمیباشد.
گیوتین:
کیوتین یک قیچی بزرگ با یک تیغه متحرک و یک تیغه ثابت است که تیغهی ثابت (تکیه گاه) آن عموما به میز متصل میباشد. این قیچی بزرگ که امکان ایجاد برشهای طولی و عرضی را ایجاد میکند معمولا با نیروی جریان الکتریسته و جکهای هیدرولیکی کار میکند قدرت بسیار بالایی دارد.
بیشتر بخوانید: شکلدهی فلزات در صنایع
واترجت:
در برشکاری واترجت از آب به همراه یک ساینده مانند گرانیت که با فشار ۶۰۰۰ پوند بر اینچ، از طریق سوراخی بسیار کوچک بیرون میآید برای برش قطعه فلزی استفاده میشود. برش به این روش منجر به جلوگیری از دفرمه شدن قطعه فلزی و ایجاد لبه های صاف و یکدست میشود. لازم به ذکر است که این روش قابلیت کاربرد برای ورقههای فلزی با ضخامتهای مختلف را دارد.
برش با دستگاه اره نوری:
یکی از روشهای برش فلزات به شکل افقی و عمودی با سرعت نسبتا آهسته است که برای برش انواع مختلف فلزات استفاده میشود.در زمان برش به طور معمول از یک خنک کننده برای حذف حرارت تولید شده در محل استحکاک بین تیغه اره و فلز استفاده میشود.
برش با دستگاه ارهلنگ:
این دستگاه که در ابعاد مختلف موجود میباشد برای تغییر شکل عملیات برش از دستی به مکانیکی طراحی شده و منجر به افزایش دقت و سرعت کار نسبت به حالت دستی میشود. برای ایجاد برش صحیح با این دستگاه قطعه فلزی بوسیله گیره محکم میشود، در صورتی که قطعه به شکل صحیح محکم نشده باشد تیغه میشکند و دستگاه به طور خودکار خاموش میشود.
2. برشکاری گرم:
برشکاری با استفاده از تجهیزات افزایش دهنده دمای فلزات تا زمان جداسازی ملکولی. این روش منجر به افزایش سرعت، کاهش ضایعات و مکانیزه کردن عملیات برش میشود اما معایبی نظیر تغییر ساختاری در محل برش، تولید مواد سمی و پایین بودن ایمنی را میتوان برای آن برشمرد.
دسته دوم از انواع روشهای برشکاری فلزات برشکاری گرم است که شامل موارد زیر میباشد:
برش هواگاز:
یکی از انواع برشهای حرارتی که در آن از شعله ناشی از سوختن اکسیژن و یکی از انواع سوخت مثل استیلن یا پروپیلن برای برش فلزات استفاده میشود.این روش دارای دقت و سرعت پایینی است و گرما و خاکستر زیادی تولید میکند.
برش لیزر:
یکی از انواع برشهای گرم با دقت بالا و مصرف انرژی کم که برای برش ورقههای نازک مناسب است .این روش به جز برای برش فلزات برای برش پروفیل و لوله نیز استفاده میشود. یکی از خدمات مجموعه صنایع فلزی مدرن خدمات مربوط به برش لیزر است.
بیشتر بخوانید:انواع برش لیزر
برش پلاسما:
این برش یکی از پیشرفته ترین انواع برش است که به دوصورت دستی و اتوماتیک صورت میگیرد.این روش بسیاری از معایب برشکاری گرم و سرد را برطرف نموده و از این رو استفاده گسترده ای در صنعت برشکاری دارد. مزیت های این روش شامل دقت برش، سرعت بالا نسبت به روش هواگاز و عدم وجود تراشه فلزی میباشد.لازم به ذکر است این روش به نسبت روشهای پیشین پرهزینه تر است.
برش CNC:
یکی از بهترین شیوه های برشکاری فلزات میباشد. در این پرتو لیزر برش با دستگاه CNC بر روی سطح برش تابیده می شود که بصورت دیجیتالی و بدون دخالت دست توسط کامپیوتر طرح بر روی جسم بریده می شود. از مزیتهای این روش میتوان به دقت بالا ضایعات کم، صافی سطح بالا و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: CNC و کاربردهای آن
امیدواریم از خواندن این مقاله رضایت داشته باشید.
در ادامه نظرات خود را برای ما قرار دهید.