انواع خمکاری استیل چیست؟ خمکاری در کل به فرایند تغییر فرم ظاهری فلزات میگویند. یکی از پر کاربردترین روشها در صنعت است که در آن به ورقهها فشار وارد میکنند که این امر موجب خمیده و یا زاویهدار شدن قطعات میشود.
خمکاری استیل انواع، روشها و کاربردهای فراوانی دارد که در این مقاله به بررسی دقیق آنها میپردازیم.
بیشتر بخوانید: روشهای خمکاری قطعات فلزی
خمکاری چیست و چه کاربردی دارد؟
نیروی فشاریی است که به وسیله دستگاههای مخصوص به قطعه مورد نظر وارد و موجب زاویهدار شدن و تغییر شکل قطعه میشود. خمکاری ورقهای فلزی روشهای مختلفی دارد که بسته به نوع ورق، ضخامت، طرح مورد نظر و… میتوان روش مورد نظر را انتخاب کرد و توسط دستگاههایی مخصوص فرآیند خمکاری را انجام داد. در این فرایند باید به میزان خمش قطعه توجه کرد به این معنی که خمش و زاویه دار کردن موجب ترک برداشتن یا شکستن قطعه نشود. در بعضی فلزات بصورت گرم و در بعضی بصورت سرد این فرایند انجام میشود.
برای انجام خمکاری از دستگاههای مختلفی استفاده میشود. رایجترین این دستگاهها، دستگاه CNC پرس برک است. برای عملیات خمکاری ورقه فلزی روی قطعهای تو خالی به نام سمبه قرار میگیرد. از بالا به وسیله دستگاهی به نام پانچ به ورقه فشار وارد میشود (میزان فشار قابل کنترل است) و ورقه خم میشود. زاویه خم شدن بستگی به میزان فشاری است که پانچ اعمال میکند. در نهایت شکل ورقه بستگی به نوع سمبه و پانچ دارد. خمکاری انواع زیادی دارد که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.
بیشتر بخوانید: کاربرد دستگاه برش در صنایع
روشهای انواع خمکاری استیل به صورت زیر است:
- خم کردن ورق استیل V
- خم شدن پلهای
- پرسی
- نوردی یا به روش گرم
- گونیایی
- فشاری
- چرخشی
خم کردن ورق استیل V
رایجترین روش خمکاری با استفاده از قالب و پانچ است. با استفاده از دستگاهها و قالبهای مخصوص فلزات به شکل V در میآیند.
خم شدن پلهای
این روش همان تکرار مکرر روش V است.
خمکاری پرسی
یکی از رایجترین روشهای انواع خمکاری است که بطور معمول فلزات در آن در اثر فشار به شکل U در میآیند به این صورت که یک قالب به شکل U در پایین دستگاه قرار دارد، ورقه فلزی تخت روی آن قرار میگیرد و یک سمبه در بالای آن قرار دارد که به کمک فشاری که توسط دستگاه کمپرسور به آن اعمال میشود ورقه به داخل قالب فشار میدهد و در نیجه ورقه به شکل U در میآید.
خمکاری نوردی یا به روش گرم
از این روش معمولا برای ساخت لوله و مخروط استفاده میشود. در این نوع روش بسته به نوع دستگاه میتوان یک یا چند خم را بطور همزمان انجام داد.
خمکاری گونیایی
خمکاری گونیایی یکی دیگر از انواع خمکاری است که در آن قطعات عمدتا به شکل V در میآیند. از لحاظ نوع برخورد دستگاه با ورقه به سه نوع: خم شدن با تماس کم، خم شدن مماسی و ضرب سکهای تقسیم میشود.
خمکاری فشاری
خمکاری فشاری معمولا روی لولههای فلزی انجام میشود. در این روش اصولا از دستگاههای خمکاری دستی استفاده میشود.
انواع دستگاه خم کن
- دستی
- ساده ستونی
- برقی
- پرس خم کن
بیشتر بخوانید: شکلدهی فلزات در صنایع
قالب خمکاری چیست؟
در صنعت برای خم کردی ورقههای فلزی از قالبهای فلزی استفاده میکنند. قالبها نقش مهمی را در صنعت ایفا میکنند، به این دلیل که شکل نهایی یک ورقه به وسیله قالب مورد استفاده تعیین میشود. به کمک قالبها میتوان خمهای 1 تا 180 درجه ایجاد کرد.
انواع قالبهای خمکاری :
- قالب خم L شکل
- تار خنثی
- قالب خم V شکل
- خم Z شکل
بیشتر بخوانید: CNC و کاربردهای آن
برای آشنایی بیشتر با صنایع فلزی مدرن و خدمات آن از صفحه اصلی ما دیدن فرمایید. امیدوارم که در این مقاله مطالب و مفید و کارآمدی را ارائه کرده باشیم.